11 februari 2011

Hur man skriver en text och finner sig själv

Stocken är inte vad den en gång varit. Det är i alla fall Grävlingens analys efter en deltagande observationsstudie.

Efter ett par öl hemma i ensamhetens tecken, efter ett par öl på Orvars i sällskap med Myrsloken hamnade de båda gossarna i Stockholm nations kö. Det var för övrigt första gången för terminen Grävlingen har hunnit ut i buset en vardag den här terminen. Det var också första "Stocken" för året.

Var't ifrån kommer allt småfolk? Grävling vet att han i vissa sammanhang inte är den grabben med flest år på nacken, men där och då, i uppsalanatten kändes det så. Så unga, så oskyldiga och så oförstörda av studentlivets hårda slitage skuttade de små lammungarna omkring i det nästan kolsvarta rummet med rök och blinkande lampor. Grävlingen drar även slutsatsen att det antagligen är bidragande orsaker till varför det är lättraggat på Stocken, mörkret och röken alltså. Man ser inte hur folk ser ut, eller snarare, folk ser inte hur man ser ut.

Var är alla Grävlingens kursare? Ekonomer, var håller ni hus? Visst är det så att Grävling får nöjet att hälsa på fler än teknolog-Slok, men många är spårlöst borta. Ett par stycken skymtas vicka på sina rumpor i Kakelbaren, andra jobbar i baren. Men den stora skaran ger sig inte till känna. Att ekonomer är där tvivlar Grävling inte på, men de är för unga för att han ska veta vilka de är.

Mitt i festligheterna hörs plötsligt Basshunters Boten Anna ur högtalarna. Grävling slår sig för pannan och undrar hur DJ:n ska klara sig undan lynchning. Det sjuka är att folk inte verkar reagera på det som händer. Folk dansar. Folk vevar med armen i luften. Folk tycker att det är en kul grej. Boten Anna har blivit okej igen, lite kultförklarad. Samma låt ett år tidigare hade inte inträffat. Två år tidigare? Nono! Först då slår det Grävlingen, folket som är på Stocken har aldrig tidigare fått festa till den låten, de var så unga när den kom (...).

Dansgolvet har under kvällen blivit dräggigare, i studentlivet byter man inte nummer med varandra. Man byter saliv. Flickor ler, folk som stöter in i varandra ser varandra i ögonen och skiner upp och har den här sköna "sånt-som-händer-hoppas-du-har-en-bra-kväll-attityden" och Grävling känner sig hemma. Han älskar det.

Bäst-på-fest: Grävling i sin egen hemstad.

Lite försenade BpF-utmärkelser:
Stockholm: Oxen
Eskilstuna: Vargen, delat med Flodhästen
ÖG med sjukgymnaster: Bäver, delat med Grävling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar