26 september 2010

Fenomenet pubrunda












Förutom att den här vackra bilden väcker nostalgiska minnen från Burger King representerar den också det alla manliga studenter i Uppsala jagar, fina flickor.

Precis som alla andra människor lever studenterna i ett inrutat sjudagarsschema, men i stället för att dagarna heter måndag, tisdag, onsdag, osv kan vi kalla dem för Orvarsdag, Sneirkesdag, Norrlandsdag, Stockendag, Vermlandsdag, Velvetdag och Svantesdag. Givetvis skapar sig studenterna favoritställen där de hänger extra ofta och det är heller inte någon frisk människa som fullt ut lever efter ovannämnda vecka. Ett problem med att ha en sån här uppdelning medför att det naturligtvis finns nationer som inte besöks. Eftersom studenter oftast är open minded så tycker inte vi att detta är ett bra system. Därför har vi uppfunnit pubrundan.

Pubrundan var vid dess uppkomst ett försök att lära nya studenter att hitta i stan men dessa försök gavs upp redan på 1850-talet. Om vi går händelserna i förväg kan vi kortfattat säga att om man tar sig hem stående, eller bara hem, efter en pubrunda gör man det bra. Eller rättare sagt, om man undviker snötäckta fält gör man det bra. Numera är pubrundan mest ceremoniell och ett tillfälle att besöka exotiska nationer såsom Göteborgs, Gotlands och GH.

En pubrunda går helt enkelt ut på att under en kväll besöka Uppsalas alla 13 nationspubar och på varje stopp dricka en öl (eller motsvarande). Men helt enkelt är det inte. Här följer ett litet räkneexempel. Pubrundan börjar 18.00 då pubarna öppnar, en stor stark på varje stopp, 30 minuter per pub. Detta innebär att du på sex och en halv timme ska dricka 5,2 liter öl. I alkoholmängd motsvarar det ganska precis en sjuttiocentilitersflaska starksprit. Grävlingen kan villigt erkänna att han aldrig klarat en hel runda. Det senaste försöket slutade med att Grväling vaknade en onsdag och kände sig, på Rävens språk "inte så lycklig", åt en halv subwaysmörgås som på okänt sätt tagit sig in i grytet och gick till skolan med feberfrossliknande känslor i kroppen. Han hade roligt men vet inte om det riktigt var värt det. Enda sättet att ta reda på det är att prova igen.

Det främst och viktigaste skälet till all invärtes konsumtion av etanolmolekyler är att få våra spärrar att vackla, våra hämningar att rämna och att bli tillräckligt modiga för att prata omkull individer av det motsatta könet. Släpa hem dem till sin kula och i bästa fall få göra fruktansvärt oanständiga saker. Så är även fallet för pubrundor. Visst skulle man även kunna nämna alla skäl ovan som anledningar, men det vore att ljuga för sig själv. Det är helt enkelt ett tillfälle för flickor att hävda sig och bevisa att de visst kan dricka lika mycket som pojkarna, våga släppa loss och göra misstag. Det är ett tillfälle för pojkarna att få vara flickornas misstag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar