17 november 2010

Ode To Majssnok

Det är inte bloggens tanke att singla ut folk, utan det ska vara en plats för alla. Alla ska få komma till tals och få sina blunders och dumheter publicerade. I dag görs dock ett undantag och nästan ett helt inlägg kommer att ägnas åt Majssnokens lördagskväll. Men först måste Räven få sitt vanliga utrymme i texten för att hållas nöjd borta i västlandet. Det är hon själv som med egna ord berättar om en ovanligt blöt utekväll i Oslo. I ett sms till Grävlingen skriver hon:

After work gone bad I tell you. Efter 5 liter vin ragglade jag och Grönsaksalibit ner på stan. Vi fatta inget efter att blivit nekade på 4 klubbar. Kanske borde det gått upp ett ljus när ingen av oss lyckades slå in rätt kod på bankomatkorten... Sen tog vi oss hem på något sätt och låg och spydde som små getter i badrummen bredvid varandra. Ända tills jag fick nog och tog med mig skurhinken och gick och la mig. Grönsaksalibit var fortfarande full när hon gick och jobbade vid 5.15. Oförglömlig kväll! Love it!

Majssnokens lördag började redan fredag kväll på Göteborgs nation. Där kläcktes den briljanta idéen att köra en äkta glöggfylla följande dag. Andra saker som diskuteras under fredagen är att "tänka efter, efter". Det pratas även om mer eller mindre omöjliga uppdrag. Hur får man till exempel med sig en oskuld till domkyrkan? Hur hittar man oskulder på nationer? Varför vill man ha vit spenat i mössan? Hur det nu än ligger till med det var saken klar, i morgon skulle det göras dumheter. Grävlingen, som skulle vara borta stora delar av lördagen, delegerade uppgiften att inhandla glöggen till den mest taggade. Majssnoken utför uppgiften med bravur och meddelar mitt på dagen sin partner in crime. "Tre flaskor inhandlade!"

Kvällen kommer och Majssnok ger sig i sällskap med Grävlingen iväg till Puman. Det är här den första glöggen för säsongen värms och kvällen går i fjårtispopens tecken. Det hela startar lite trevande för Majssnoken. Trots den korta visiten hos fröken Puma stöter hon på flera motgångar. Glöggmuggarna som utgör av shotglas med öra är för små, hon får vänta på folk som letar strumpbyxor och det är för varmt eller för kallt. Puman gör allt som står i sin makt att supa ner sina gäster, shotar hit och mojito dit. Äntligen får Majssnok gå till den riktiga festen. Hon har ju ett uppdrag, hon är peppad och laddad, dumheter måste göras.

Vidare till Pumans kompis-kompis lägenhet. Ja, mycket riktigt. Det verkar bli en lika löst sammansatt fest som den hemma hos Grävlingen. Enda skillnaden den här gången är att nästan alla redan tidigare har träffats på en löst sammansatt förfest. Den hemma hos Grävlingen. Även denna fest skänker inte mycket gläde till vår älskade Snok. För få dudes, för salta pop-corn och glöggen slutade vara god efter andra muggen. Festens facit blev trots allt att Majssnoken och Grävlingen sonika delade på tre flaskor glögg. Glögg som tydligen Snokar tål bättre än Grävlingar. Eller om det berodde på att Grävlingen inte informerats om att det inte var fler som skulle vara med och dela på glöggen och därför tog med sig fem flaskor öl också.

Pälsarna putsade, skinnen ömsade och svansarna i sina bästa fodral. Ett efterläpp på Snerikes höstbal stod för dörren. Bävern som skulle sluta upp på plats fick surt erfara att bli nekad i dörren eftersom han inte bar kavaj. Efter "the old switch-e-ruu" och att han klätt ut sig till Grävling var även han med i matchen.

Det finns ingen anledning att i detalj gå in på vad som hände inne på dansgolvet men vi kan säga så här. Det var inte raketforskning. Det var inte så att Ormjägaren var tvungen att med listighet smyga sig på och fånga ormen. Det var ungefär ett lika farligt uppdrag som en otränad Ormjägare skulle ha låtit en PRAO-elev utföra. Man skulle nog kunna sammanfatta det med att Majssnoken själv kröp in i påsen som man brukar förvara infångade ormar i.

Man lär så länge man lever, heter det. Denna kväll lär sig Majssnoken flera saker. Om man förlorar en match i sten-sax.och-påse kan man tvingas spendera natten i Flogstas låghus. I något som hon själv beskriver som en "sunkig ungkarlslya med gröna tapeter och badkaret fullt av skitiga kalsonger". I stället för att spendera den hemma hos sig, "ha makten" på morgonen, i rena och nybytta sängkläder.

Det kanske viktigaste när man har hemsläp/blivit hemsläpad är att sköta det snyggt. Det gör inte Snoken den här gången. Man bör förbereda sig på vilka omvägar som helst för att slippa pinsamma möten och för att ta sig dit osedd. Allt detta för att man i efterhand ska kunna ändra historien till det bättre om det nu mot förmodan skulle visa sig att det inte riktigt gick som man tänkt. Går man så går man, cyklar man så cyklar man. Man tittar inte upp mer än att man klarar sig att hålla på vägen. Riktigt den här biten av det sociala protokollet har inte riktigt Majssnoken snappat upp när hon har legat och solat sig på varma stenar. Hon stannar glatt till med cykeln och hälsar på Bäver och Grävling som gått lite tidigare i riktning mot Johannesgrillen. Ormjägaren ser lagom besvärad ut och de båda herrarna hon har hälsat på kan inget annat göra än att gapskratta och önska lycka till. Hade det varit mindre kallt och blött, mindre skjortor och kostymer med i bilden hade de säkert legat dubbelvikta på marken.
"Hade du känt igen henne om hon inte hade stannat till?"
"Haha! Nej, aldrig!"

Veckans Bäst-på-fest är det väl knappast någon tvekan om vem den går till. En omotiverad motivering skulle lyda något i stil med. Majssnoken tilldelas priset för sin sällsynta målmedvetenhet och entusiasm. Hon går in stenhårt för det och lyckas. Majssnoken leder nu totalen med två titlar.

1 kommentar: